Å være student og flytte for seg selv kan by på noen utfordringer i matveien; liten plass, lite kjøkkenutstyr, lite penger og liten erfaring med å gjøre matinnkjøp og lage sin egen mat. Her finner du håndplukkede oppskrifter som er smakfulle, næringsrike og billige.

Blomkålsuppe med kikerter, bacon og grønnkål

Oppskrift på blomkålsuppe uten hvetemel, med sprøstekt bacon, kikerter og grønnkål. Hjemmelaget blomkålsuppe er enkel og rask hverdagsmat. Servert med krutonger eller godt brød til, blir dette en veldig mettende hverdagsmiddag.

20 min

4 porsjoner


Ingredienser

Blomkålsuppe

  • 1 stk blomkål
  • 1 stk løk
  • 3 dl matfløte
  • 7 dl kyllingbuljong
  • 1 ss salt

Topping

  • 1 pk tørrsaltet bacon
  • 1 boks kikerter
  • 2 never finstrimlet grønnkål
  • 1 ss smør
  • pepper
Fremgangsmåte
  1. Kutt blomkålen i buketter og kok dem møre i fløte og melk. Kjør suppen til jevn suppe med en stavmikser. Hvis du synes suppen er for tykk, kan du spe på med litt mer fløte. Hvis den er for tynn, kan du jevne med lit maizennajevning. Smak til med salt og pepper.
  2. Kutt baconet i terninger og sprøstek det i en panne. Ha i kikerter, grønnkål og smør. La steke i ytterligere 2 minutter.
  3. Anrett suppen toppet med grønnkålsblandingen. Ringle gjerne over litt av smøret fra stekingen.

Fish taco

Taco er så mye mer enn kjøttdeig kokt med industrikjempenes krydderblandinger, mais og ost. Når det kommer til taco er det lov å være litt leken og eksprimentere med smaker og tilbehør. Disse fisketacoene MÅ du bare prøve.

30 min

4 porsjoner


Ingredienser

Taco

  • 600 gram torskeloin
  • 1 pose tortilla chips med chilismak
  • 2 stk egg
  • 150 gram hvetemel
  • 1 ss tacopulver (halv pose)
  • olje til steking

Dressing

  • 2 ss majones
  • 2 ts sterk chilisaus
  • 0,5 stk lime (kun saften)
  • salt og pepper

Forslag til tilbehør

  • hvetetortillas
  • pico de gallo
  • syltet rødløk
  • koriander
Fremgangsmåte
  1. Torskeloin er den øverste delen av ryggen til fisken og den delen med best konsistens, men du kan bruke hvilken som helst benfri filet av fisken. Skjær opp filtene i passe store strimler (som en stor fiskepinne).
  2. Knus en pose med Tortilla med chilismak i blenderen eller knus for hånd til konsistensen blir som grov sand.
  3. Sett frem en bolle med mel og tacokrydder, en tallerken med egg og De knuste tacochipsene i den siste.
  4. Start med å rulle fisken i hvetemelblandingen. Pass på at hele biten med fisk er dekket med mel. Rist av resten av melet.
  5. Rull deretter fiskebitene i eggeblandingen før du ruller de i de knuste Tortillachipsene. Legg på en tallerken og fisketacoen er klar for steking. De smaker aller best når de er nystekte så jeg venter alltid til rett før servering med å steke fisken.
  6. For å lage fisketaco dressing blander du sammen majones, lime og chilisaus. Smak til med salt og pepper. Dette er en enkel og veldig god dressing sammen med fisken.
  7. Når det kommer til tilbehør er det veldig mye å velge mellom og her er det bare å variere og ta noe som du liker.

Frittata med tomater og spinat

Denne italienske omeletten byr på både løk, spinat og tomater. Frittata er utmerket som et måltid etter trening, pålegg på brødskiven eller som en rett på et tapasbord.

20 min

4 porsjoner


Ingredienser

Frittata

  • 8 stk egg
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 250 g frisk spinat
  • 1 stk rødløk (i tynne skiver)
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 1 ss olje (til steking)
  • 12 stk rød cherrytomat (delt i to)
  • 25 g parmesan
Fremgangsmåte
  1. Stek hvitløk og rødløk på middels varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter. Ha spinat i pannen og stek den til den faller sammen.
  2. Vist sammen egg, salt og popper. Legg halve tomater over grønnsakene i stekepannen, og hell over eggeblandingen. La eggepannen stivne ved middels varme, 10-15 minutter.
  3. Riv parmesan over når eggepannen har stivnet. Legg eventuelt på et lokk slik at osten smelter.

Laks med sennepssaus og blomkålris

Blomkålris er rett og slett revet blomkål som varmes raskt i stekepannen. Blomkålen har for anledningen fått selskap av rødløk og spinat, som både tilfører farge og deilig smak.

Men det som virkelig setter en spiss på denne retten er den smakfulle sennepssausen, som tas til nye høyder når du tilsetter litt revet sitronskall. Prøv det du også!

30 min

3 porsjoner


Ingredienser

Laks og blomkålris

  • 500-600 g laksefilet eller ørret
  • nøytral olje
  • 1 stk rødløk, i tynne båter
  • 1 stk blomkål, revet
  • 200 g spinat
  • salt og pepper
  • 2 ss smør
  • 25-50 g parmesan, revet

Sennepssaus

  • 0,75 dl olivenolje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 ss dijon sennep, smak til
  • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 sitron, finrevet skall
  • 1 1/2 ts honning, smak til
  • salt og pepper
Fremgangsmåte

Sennepssaus

Ha olivenolje, eddik, sennep og hvitløk i et glass eller lignene, og rist godt sammen. Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir eller lignende. Riv sitronskallet (kun det gule) fint med et zesterjern eller lignende. Smak til med honning, salt og pepper, og eventuelt litt mer sennep/olivenolje/hvitvinseddik om nødvendig.

 

Blomkålris

Rens løken og skjær den opp i tynne båter. Rens og skyll spinaten. Fjern de grønne bladene på blomkålen og skjær den opp i 4 båter. Riv blomkålen (også stilken) på den groveste delen av rivjernet. Sett gjerne bollen oppå et stort fat, slik at det ikke blir så mye «blomkålris» å rydde opp etterpå.

Finn frem en gryte og stek løken til den er blank og myk. Tilsett den revne blomkålen og la den steke med i 3-5 minutter. Tilsett deretter spinaten (hakk den grovt dersom spinatbladene er store) og smøret, og rør godt sammen. Blomkålrisen er ferdig når spinatbladene så vidt har falt sammen. Smak til med salt og pepper. Blomkålris er også godt tilbehør til for eksempel kylling.

 

Laksen

Del laksen opp i jevnstore porsjonsstykker. Stek fisken i nøytral olje i 2-3 minutter på den ene siden på middels varme, til fisken har en fin stekeskorpe. Snu fiskestykkene og la dem steke ferdig på den andre siden også. Pass på at du ikke steker fisken for lenge, den skal heller være litt rå inni enn for mye stekt. La fisken hvile et par minutter før den serveres.

 

Servering

Server laksen sammen med blomkålrisen. Ha litt revet parmesan over, drypp litt av sennepssausen over fisken – og nyt! Server gjerne også poteter som tilbehør, dersom du ønsker at retten skal mette litt mer.

Shakshouka – verdens beste lunsj?

Shakshouka er en spesialitet i det nordafrikanske og jødiske kjøkken. Retten tilberedes av posjerte egg i en saus av tomater, chiliskiver og løk. Dette er en sunn middagsrett, som også kan spises som en deilig lunsj eller helgefrokost.

30 min

4 porsjoner


Ingredienser
  • 4 båter hvitløk
  • 1 stk løk
  • 1 stk rød chili
  • 2 stk paprika
  • 2 ss olje
  • 2 boks hakkede hermetiske tomater (á 400 g)
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts timian
  • 4 stk egg

Topping

  • 100 g fetaost
  • Fersk koriander/persille
Fremgangsmåte
  1. Finhakk hvitløk, chili og paprika.
  2. Ha olje i en varm panne. Fres hvitløk, løk, chili og papirka, til det er blankt.
  3. Ha i tomat og krydder. Det det småkoke i 20 min, til du får en saus.
  4. Lag små fordypninger i tomatsaus-blandingen og knekk ett og ett egg ned i fordypningene. La rettn småkoke på middels varme i ca 6 minutter under lokk (aluminiumsfolie) til det danner seg en hvit hinne på eggene.
  5. Topp gjerne retten med fetaost og ferske urter (koriander/persille) sammen med en salat eller godt brød.

Gulasj med kyllingkjøttdeig

Ungarerne elsker sin lekre, røde gulasj som tradisjonelt lages med storfekjøtt. Her er en liten hverdagslig vri på oppskriften med kyllingkjøttdeig i stedet.

30 min

4 porsjoner


Ingredienser
  • 60 g linser
  • 400 g kyllingkjøttdeig
  • 2 stk løk
  • 1 stk rød paprika
  • 0,5 stk purre
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ts paprikapulver
  • 0,5 ts karve
  • 2 ss olje
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 l kyllingbuljong
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Fremgangsmåte
  1. Kok linser etter anvisning på pakken. Dersom du kjøper ferdigkokte linser behøver du bare å skylle de godt i kaldt vann.
  2. Skjær paprika i strimler, løk i terninger og purre i ringer.
  3. Fres løk i en kjele. Ha i kyllingkjøttdeig, presset hvitløk, karve og paprikapulver Stek i et par minutter.
  4. Rør i tomatpuré og tilsett purre, paprika og buljong. La suppen trekke i 5-10 minutter. Ha i kokte linser og smak til med krydder.

Server med godt brød.

Kremet pasta med kylling og spinat

Deilig og enkel pasta

15 min

4 porsjoner


Ingredienser
  • 2 stk kyllingfilet
  • 300 g pasta, farfalle
  • 2 dl kremfløte
  • 200 g spinat
  • 200 g parmesan, revet
  • 100 g bacon (kan sløyfes)
  • 1 stk chili (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
  1. Kok pasta etter anvisning på pakken, men ta den av platen noen minutter før den er ferdig.
  2. Kutt kylling i strimler og bacon i biter.
  3. I en panne varmer du kylling, bacon og spinat litt i olje før du tilsetter kremfløte og evt chili, la det småkoke før du tilsetter parmesan. Smak til med salt pepper.
  4. Tilsett pastaen og bland godt sammen.
  5. Smak til med salt og pepper